Det finns många för- och nackdelar med olika typer av träslag och material, och det kan vara svårt att veta vilka alternativ som är bäst för den typen av bygge du ska ägna dig åt. Kanske behöver du något bastant till en altan eller trappa. Eller också behöver du något finkänsligare till en hemmagjord trägunga eller ett staket.
I den här texten vill vi ge dig tips som kan göra valet enklare. Så om du vill få lite inspiration inför kommande snickeriprojekt eller byggen, läs vidare!
Limfog historia och fakta
Limfog har en mycket gammal och svårdefinierad historia. De har nämligen hittat kistor gjorda av limfog av cederträ i Tutankhamons tusenåriga gravkammare i Egypten. Idag är inte cederträ särskilt vanligt i limfog men det förekommer absolut, och limfog kan tillverkas av alla möjliga träslag. Utöver limfog är även korslimmat trä eller kl trä som det också kallas väldigt populärt numer.
Vissa vill påstå att limfog är en slags konstart då tillverkningen är så pass speciell. Processen tar lång tid och kräver precision och noggrannhet. Tillverkningen av limfog går nämligen till som så att mindre trälameller, eller lamellstavar, blir hoplimmade och sedan hårt hoppressade. Då blir fibrerna så tätt sammansatta att de skapar ett hållbart och stabilt material, men som ändå är böjligt och rörligt.
Bredare brädor av limfog ek heter limträskivor, och de blir använda både i stora och professionella projekt såväl som i mindre hobbyprojekt. En limträskiva kan vara allt ifrån fem till 50 mm tunna och samma variation gäller i bredd och längd. Det finns många byggvaruhus och återförsäljare som säljer limfog eller limträskivor i många utföranden, och det finns även ofta möjlighet för dig att måttbeställa limfog av en leverantör. Det finns dessutom speciella varianter av limfog som exempelvis treskiktslimfog.
Fördelar med limfog
Materialet limfog har många attraktiva egenskaper som gör det till ett utmärkt alternativ för de flesta sammanhang, oavsett om du är professionell eller nybörjare. Några av de främsta fördelarna är följande:
- Limfog ask är mycket slitstarkt och formbart då det består av hoplimmade lameller snarare än en enda träskiva. Det gör att det inte spricker eller går av lika lätt, vilket är perfekt både i större och mindre projekt som kräver stabilitet.
- Som sagt finns det även limfog i många olika träslag, som exempelvis furu, gran, bok, ek, björk, mahogny och valnöt. Det är bra om du vill ha en särskild färg på träet eller om du vill åt en fördel hos ett visst träslag. Limfog är dessutom riktigt snyggt och behåller ett klassiskt naturträ-utseende också efter lång tid.
- En annan stor fördel med limfog är att det är otroligt enkelt att arbeta med. Det är inte nog med att det är så slittåligt och hållbart, utan det är även mycket behagligt att spika, skruva, såga och borra i. För att inte tala om hur lätt det är att ytbehandla eller slipa.
Köp limfog
Om du har ett byggprojekt framför dig rekommenderar vi dig därför att kolla in limfog eller en limträskiva. Det spelar ingen roll om du ska bygga ut ett hus eller specialsnickra en liten bänk. Limfog är ett utmärkt val av material i alla byggprojekt. Kom bara ihåg att välja rätt träslag efter det resultatet du vill åt. Gran är till exempel bra i de flesta sammanhang då det är stabilt och beständigt, medan björk och valnöt är bättre om du vill åt en snygg yta eller ett särskilt utseende.
Limfog finns som vi redan påpekat i många olika utföranden, och du kan köpa det från de flesta byggvaruhus. Men om du vill åt riktigt bra kvalitet och handla från ett företag som specialiserar sig på limfog, klicka här! Köp hem det bästa materialet på marknaden för dina byggprojekt redan idag. Och du, lycka till!